Plaats van de bevalling

Een gezonde zwangere met een ongestoord verlopende zwangerschap kan heel goed thuis bevallen. In Nederland zijn wij nog steeds koploper met 33% thuisbevallingen. In onze praktijk kiest het merendeel van de zwangere voor een thuisbevalling. Soms kiezen mensen voor een bevalling in het geboortecentrum. Kijk je verzekeringspolis na welk deel je zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van welke verzekering je hebt en hoe uitgebreid die is. De thuisbevalling zit in het basispakket en wordt helemaal vergoed.
Heb je een medische indicatie voor de bevalling, dan wordt de hele bevalling vergoed.
In je zwangerschap zullen we de plaats van de bevalling met je bespreken. Als verloskundige staan wij helemaal achter de thuisbevalling, maar het moet wel iets zijn waar jullie je ook in kunnen vinden. Als je het liefst in het geboortecentrum bevalt, is ons dat ook goed. Je bevalt namelijk het beste daar, waar je je veilig voelt. Je kunt je dan pas echt ontspannen en de weeën zijn werk laten doen. In de zwangerschap zullen we je vragen waar je voorkeur naar uitgaat, maar de keuze die je dan maakt, ligt niet vast. De uiteindelijke beslissing kan worden uitgesteld tot je middenin je weeën zit! Bedenk ook dat je soms geen keuze hebt. Er kunnen voor of tijdens de bevalling situaties ontstaan waarbij wij vinden dat een bevalling thuis niet de veiligste optie is voor jullie en het kindje. Op dat moment heb je geen keus meer en beslist de verloskundige dat de bevalling verplaatst zal worden naar het ziekenhuis. Zeker bij een eerste kindje komt dat nog wel eens voor. Probeer daar rekening mee te houden.

Voor een bevalling en voor het kraambed zijn er een aantal dingen nodig:

  • Klossen: een goede werkhoogte voor verloskundige en kraamverzorgster is 85 cm. Vanaf 37 weken op te halen bij de thuiszorgwinkel aan de Hofstraat.
  • Ondersteek: ook op te halen bij de thuiszorgwinkel.
  • Kraampakket; afhankelijk van je verzekeringsvoorwaarden krijg je een kraampakket van je verzekeraar. Zoniet, dan kan je een kraampakket kopen bij de Prenatal of de thuiszorgwinkel (in deze pakketten zitten maar weinig matjes, het is handig als je er nog een paar bijkoopt). Bij de drogisterijen kan je zelf een kraampakket samen stellen.

Voor een thuisbevalling is het een pre dat de kamer lekker warm is (23-25 graden celcius). Wanneer het moment daar is zullen wij zeggen of het verstandig is naar het ziekenhuis te gaan (voor een bevalling in het geboortecentrum) of om de kraamverzorgster te bellen.
Bij een thuisbevalling staat de verloskundige altijd aan de rechterzijde van de barende.Je kunt hier rekening mee houden door aan die zijde van het bed de matras te beschermen d.m.v. een bedzeil. Zorg voor voldoende ruimte aan deze kant van het bed.

Elke tweede dinsdag van de maand wordt er een rondleiding gegeven door het geboortecentrum. Deze start om 18.45 en je mag je in het ziekenhuis bij route 68 melden. Een verloskundige van Ezra, Doevendans of La Vita en een kraamverzorgster van Gelre kraamzorg zullen deze rondleiding verzorgen. Aanmelden is niet nodig.

|