Anticonceptie

Na de bevalling is het goed om de tijd te nemen voordat je weer zwanger wordt. Je bent lichamelijk en geestelijk pas na een jaar weer de oude. Als je je lijf een jaar de tijd hebt gegeven om te herstellen, kun je een nieuwe zwangerschap vaak ook beter aan. Misschien wil je vlot nog een kindje of is dit wellicht de laatste, in je kraamtijd moet je stilstaan bij anticonceptie. Hieronder hebben wij de verschillende anticonceptiemethoden op een rijtje gezet ter oriëntatie.

Combinatiepil
Dit is de gewone pil die zowel oestrogeen als progestageen bevat. Tijdens de borstvoeding raden we deze pil af omdat het oestrogeen in deze pil ervoor kan zorgen dat de borstvoeding afneemt. De combinatiepil is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel
Minipil/Cerazette
Dit is een anticonceptiepil die geen oestrogeen bevat, maar alleen progesteron. Er is geen pilvrije week, elke dag moet een pil worden ingenomen. Het is een pil die geschikt is voor vrouwen die borstvoeding geven omdat het de hoeveelheid borstvoeding niet doet teruglopen. Het remt de eisprong en maakt het slijm in de baarmoederhals taai en bijna ondoordringbaar. Om de betrouwbaarheid hoog te houden moet de pil rond hetzelfde tijdstip worden ingenomen.
Hormoonstaafje/Implanon
Dit staafje wordt door de arts aan de binnenzijde van de arm ingebracht en kan drie jaar blijven zitten. Het geeft een continue hoeveelheid hormonen af. Mits goed ingebracht is het een zeer betrouwbaar anticonceptivum
Prikpil
Een hormooninjectie in de bil die 1 x per 3 maanden wordt toegediend. Het hormoon wordt geleidelijk afgegeven en werkt verder hetzelfde als een gewone pil. De prikpil wordt toegediend op de eerste dag van de menstruatie of 6 weken na de geboorte van de baby en werkt meteen. Niet aan te raden tijdens de borstvoedingsperiode in verband met het teruglopen van de voeding. Zeer betrouwbaar, maar kan de menstruatie's rommelig maken (spotting).
Pilpleister
Elke week plak je een nieuwe pleister gedurende drie weken, gevolgd door een pleisterloze week waarin de menstruatie kan komen. De dosis hormonen waaraan de gebruiker wordt blootgesteld lijkt veel meer te zijn dan bij het gebruik van de anticonceptiepil. Hierdoor lijkt de kans op het krijgen van trombose bij het gebruik van de pilpleister ook verhoogd.
Nuvaring
Flexibele kunststof ring die hormonen afgeeft en die 1 x per maand zelf wordt ingebracht en dan gedurende 3 weken blijft zitten. Hierna haal je hem uit gedurende 7 dagen en zul je in deze periode een bloeding krijgen. Omdat de hormonen het lichaam binnenkomen via de vaginawand is een lagere dosering mogelijk dan bij orale anticonceptie. Na een bevalling is het een minder geschikte methode omdat de vagina door de zwangerschapshormonen en de bevalling veel soepeler is geworden en de ring makkelijker kan uitzakken.
Koperspiraal/multiload
Een koperhoudend spiraal dat doordat het in de baarmoeder zit, voorkomt dat het bevruchte eitje zich kan innestelen. Minder betrouwbaar dan het hormoonhoudend spiraal en meer kans op pijnlijke en ruime menstruaties
Hormoonspiraal/Mirena
Dit is een hormoonhoudend spiraaltje. De Mirena geeft hormonen af in de baarmoeder en heeft dus een lokale werking. De hoeveelheid hormonen die nog in het bloed terecht komt is 60-100 maal minder dan bij het gebruik van de anticonceptiepil. Daarnaast kan de mirena 5 jaar blijven zitten en hoeft je niet elke dag aan je anticonceptie te denken. De werking berust op het stugger maken van het slijm in de baarmoederhals waardoor zaadcellen moeilijker in de baarmoeder kunnen komen, het remt de bewegelijkheid van de zaadcellen en uiteindelijk als er toch wel een bevruchting zou hebben plaatsgevonden in het voorkomen dat een bevruchte eicel zich kan innestelen in de baarmoeder. Heel betrouwbaar
Condoom
Beschermt tegen zwangerschap maar ook tegen geslachtsziektes. Mits goed gebruikt, redelijk betrouwbaar.
Vrouwencondoom/Femidom
Het is gemaakt van een dun soort kunststof, wordt voor het vrijen in de vagina geplaatst en voorkomt zo zwangerschap en geslachtsziektes
Pessarium
Een rubberen kapje dat op de baarmoederhals wordt gezet voor het vrijen in combinatie met een zaaddodende pasta. Je hoeft het alleen maar te gebruiken als je gaat vrijen, zet het niet langer dan 2 uur daarvoor in en na het vrijen moet het nog 6 uur blijven zitten voordat je het eruit haalt.
Temperatuurmethode
Door een periode lang elke dag je basale lichaamstemperatuur bij te houden, kun je inzicht krijgen in het verloop van je cyclus. Na de ovulatie is je temperatuur met 0.2- 0,5 graad gestegen en dat blijft zo tot je volgende menstruatie. Hiermee krijg je inzicht wanneer je eisprong plaatsvindt. Het eitje is maar een paar uur vruchtbaar, mannelijke zaadcellen zijn soms wel tot een week in staat om een bevruchting te doen plaatsvinden, dus de betrouwbaarheid hangt sterk af van de regelmaat van je cyclus, en de marge die je neemt rondom je vruchtbare periode. Je kunt het gewoon met de thermometer doen, er is ook een apparaatje op de markt verschenen: Ladycomp.
Periodieke onthouding of natural family planning/Minisophia:
Gecombineerde methode van veranderingen in het slijmvlies en je temperatuur. Het werkt als volgt: in de loop van je cyclus verandert het slijm in de baarmoederhals van structuur, de baarmoedermond voelt anders aan tijdens de ovulatie en de temperatuur stijgt ongeveer met 0.2 - 0,5 graden na het moment van ovulatie. Door deze drie metingen te combineren kun je je cyclus goed leren kennen waardoor een betrouwbare inschatting gemaakt kan worden van je vruchtbare dagen. Bij deze methode is het een vereiste dat je elke dag een meting van de temperatuur doet en dat je de tijd moet nemen om je eigen cyclus te leren kennen. Maar als dit eenmaal loopt is het een redelijk betrouwbare methode.
Ovulatietest/Persona
De Persona anticonceptiemethode bestaat uit een kleine handmonitor en eenvoudige urineteststaafjes voor éénmalig gebruik. De teststaafjes kunnen de hormonen uit je ochtendurine opnemen en in een zodanige vorm omzetten dat ze door de monitor kunnen worden afgelezen. Hierdoor leert hij je cyclus kennen en geeft het apparaat je elke dag een anticonceptieadvies. De persona heeft een betrouwbaarheid van 94%.
Ovulatietest/Donna
Dit is een ovulatietester in de vorm van een kleine zakmicroscoop die door het nemen van wat speeksel uit de mond of wat vaginaal slijm de vruchtbare dagen kan bepalen, waarmee deze test zowel voor gewenste zwangerschap als juist voor het voorkomen daarvan geschikt is
Lactatie amenorrhoe (LAM)
Dit is een natuurlijke manier om de eisprong te onderdrukken door het geven van borstvoeding. Voorwaarden zijn:

  • De baby krijgt volledig borstvoeding. Geen bijvoeding, water, hapjes enz.
  • Borstvoeding op verzoek en frequent, liefst 8-10 keer voeden per 24 uur, maar minimaal 6 voedingen.
  • Overdag hooguit 4 uur tussen voedingen laten, ‘s nachts hooguit 6 uur.
  • In de nacht minimaal 1 voeding.
  • De baby is minder dan 6 maanden oud. Na zes maanden wordt de kans op een ovulatie groter en de LAM dus minder betrouwbaar.

Bij goed gebruik van de methode is de kans op zwangerschap binnen zes maanden minder dan 2%.
Voordelen: natuurlijk herstel van lichaam / cyclus, niet hormonaal, goede stimulatie van de borstvoedingsproductie, goedkoop en voor iedereen beschikbaar.
Nadelen: goed inzicht in methode noodzakelijk, het is intensief voor moeder. Na 4 tot 6 maanden na de bevalling is dit niet meer zo betrouwbaar
Sterilisatie bij de vrouw
De eileiders worden dichtgemaakt of onderbroken, een eisprong blijft wel plaatsvinden maar komt niet meer in de baarmoeder terecht en sterft af. De menstruatie cyclus blijft gewoon doorgaan. De sterilisatie gebeurt meestal poliklinisch dmv laparoscopie
Sterilisatie bij de man
Door middel van een plaatselijke verdoving en poliklinische operatie wordt de zaadleider onderbroken. De erectie en zaadlozing blijven hetzelfde, er worden nog steeds zaadcellen aangemaakt, maar deze kunnen de penis niet meer bereiken.

|