Bloedverlies en miskraam

In de zwangerschap kan bloedverlies optreden.
Het meest onschuldige is de zogenaamde contactbloeding. Deze treedt vaak op in de eerste helft van de zwangerschap. Door de zwangerschap en de groei van de baarmoeder worden er in de baarmoederhals nieuwe bloedvaatjes aangelegd. Deze bloedvaatjes kunnen kwetsbaar zijn en bij druk of contact kunnen zij makkelijk kapot gaan. Een paar druppels bloed verschijnen dan in het ondergoed of bij het afvegen, het helderrode bloed zal al snel overgaan in bruinige afscheiding en dan stoppen. Dit kan komen na gemeenschap, na persen bij moeizame ontlasting, na veel lopen of tillen, na veel hoesten of anderszins druk zetten op baarmoeder. Het is dus onschadelijk en kan geen kwaad voor de baby.

Soms stopt het bloedverlies niet en is er een krampend gevoel in de onderbuik. Er kan dan sprake zijn van een dreigende miskraam. Neem dan contact met ons op zodat wij kunnen bekijken wat er aan de hand is en een en ander met je kunnen bespreken.
Als er sprake is van een miskraam ligt er vaak een fout in de chromosoomdeling aan ten grondslag waardoor de vrucht niet levensvatbaar is. Chromosomen zijn onmisbaar bij de ontwikkeling van vrucht naar kind. Bij een ernstige chromosoomafwijking is een goede ontwikkeling dus onmogelijk. De vrucht wordt niet goed aangelegd en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het groeit niet verder en het lichaam stoot het af. In de regel gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap.
Bij een miskraam zal je baarmoeder regelmatig gaan samentrekken om het vruchtje naar buiten te brengen. Je hebt dan bloedverlies als bij een flinke menstruatie. Daar kunnen ook bloedstolsels bij zitten. Het kan zijn dat je een stolsel tegenkomt dat er anders uitziet. Je kunt hem niet helemaal uit elkaar trekken en er lijkt een soort zakje met wat vocht in te zitten. Dit is het vruchtzakje wat je lichaam wilde uitdrijven. Je zult merken dat als dat eruit is, het bloedverlies en de krampen gaan afnemen.
Is dat niet zo, wordt je bloedverlies alleen maar heviger, ga je je duizelig en slap voelen of krijg je koorts, neem dan kontakt met ons op.

Als er sprake is van een miskraam, maar je hebt nog geen bloedverlies dan is het goed om af te wachten. 40% zal binnen 1 week bloedverlies krijgen, 70% binnen 2 weken.
Mocht het niet op gang komen of wil je niet afwachten, dan zullen we je doorsturen voor een curettage naar de gynaecoloog in het Gelre ziekenhuis Apeldoorn. Een curettage vindt plaats onder plaatselijke verdoving op de dagbehandeling, hierbij kan de partner eventueel aanwezig zijn. Twee uur van tevoren word je opgenomen, je krijgt iets om rustig te worden en je krijgt een infuus. Op de behandelkamer wordt de baarmoedermond verdoofd en er wordt een slangetje ingebracht die als het ware de baarmoeder schoon zuigt. Gemiddeld kan je dan enkele uren later het ziekenhuis verlaten en wordt je 6 weken later voor nacontrole terugverwacht.

Praktisch gesproken is de miskraam dan achter de rug, maar verstand en gevoel gaan vaak niet gelijk op. Er is tijd nodig om de miskraam een plaats te geven en te verwerken dat het je overkomen is. Het is tenslotte ook een afscheid nemen van de dromen en verwachtingen die je had vanaf het moment dat je wist dat je zwanger was. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. Vaak helpt het om erover te praten, met elkaar, met mensen die dichtbij je staan, of met mensen die er professioneel naar kunnen kijken. Kijk eens op: www.freya.nl.

|