Vervolgcontroles

Naarmate je zwangerschap vordert, zullen de controles elkaar sneller opvolgen. In het begin om de 4 weken en vanaf 36 weken kom je elke week. Bij de eerste controle ná de intake zullen we nog een echo maken via de buikwand. De meeste controles hebben een thema die logisch volgt op het aantal weken dat je zwanger bent. Zo ben je er zeker van dat alles besproken wordt dat voor dat moment moet weten of regelen.

Iedere controle zullen we de grootte van je buik beoordelen. Aan de hand van vaste punten kunnen we bekijken of de baby goed groeit in overeenstemming met het aantal weken dat je zwanger bent. Ook wordt de ligging van de baby bepaald vanaf 28 weken. Bij 36 weken zwangerschap krijg je nogmaals een echo om te kijken of het kindje ècht met het hoofdje naar beneden ligt. Het hartje wordt iedere controle beluisterd en je bloeddruk wordt gemeten. Indien je bloeddruk stijgt zullen we je duidelijk vragen om urine mee te nemen om een eiwitmeting te kunnen doen. Is je bloeddruk normaal, dan heeft een urinecontrole geen meerwaarde.
Daarnaast heb je gelegenheid om je vragen te stellen en te uiten als je ergens mee zit.

Rond 20 weken zwangerschap vragen wij je of je al hebt nagedacht over de keuzes die je hebt rond de voeding voor je kindje. Ga je borstvoeding geven of toch liever flesvoeding?
Als je kiest voor borstvoeding, dan is het goed om er van tevoren wat over te lezen of om een borstvoedingsavond bij te wonen. In het Gelreziekenhuis Apeldoorn (in samenwerking met Naviva kraamzorg, de verloskundige in de regio Apeldoorn en Vereniging Borstvoeding Natuurlijk) wordt elke 2 maanden zo'n avond georganiseerd waarbij van alles rondom borstvoeding besproken wordt. Tijdens de tweede of derde controle zullen wij dit met je bespreken en je de folder meegeven. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden. In het ziekenhuis volg je route 24, dit is het auditorium (toegang via de trap achter de receptie bij de hoofdingang). De toegang is gratis, koffie/ thee is voor eigen rekening (€ 1,00). Het begint om 19.30 en de voorlichting eindigt om 21.30 uur (zaal open 19.15 uur).

Voor basisinformatie over borstvoeding geven is er een animatiefilm op de site van het voedingscentrum.

In samenwerking met Naviva Kraamzorg organiseren wij in de eerste donderdagochtend van de maand een lactatiekundig spreekuur op de praktijk. Je kunt hier terecht voor al je (borstvoedings-)vragen tijdens de zwangerschap en de gehele borstvoedingsperiode. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij de assistente. De eerste 15 minuten zijn gratis, bekijk de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar of je meer tijd vergoed krijgt .

Ezra-017-smallBij rhesus-D negatieve zwangeren en rhesus-c negatieve zwangeren zal er bij 27 weken zwangerschap bloed worden afgenomen om te bepalen of er antistoffen zijn gevormd. Ook wordt de rhesus-D factor van de baby uit dit bloed bepaald. Indien de baby rhesus-D positief is en jij bent rhesus-D negatief dan krijg je bij 30 weken zwangerschap een injectie toegediend met anti-D.
Bij alle zwangeren wordt bij 30 weken het ijzergehalte in het bloed bepaald door middel van een vingerprik.

|