Plaats van de bevalling

Plaats van de bevalling

In je zwangerschap zullen we de plaats van de bevalling met je bespreken. Als verloskundige maakt het ons niet uit waar we je bevalling begeleiding of dit thuis is of in het geboortecentrum. Je bevalt namelijk het beste daar, waar jij je veilig voelt. In de zwangerschap zullen we je vragen waar je voorkeur naar uitgaat, maar de keuze die je dan maakt, ligt niet vast. De uiteindelijke beslissing kan worden uitgesteld tot je middenin je weeën zit! Soms kan het zijn dat wij een advies geven over de plaats van de bevalling, dit kan tijdens de zwangerschap zijn maar ook tijdens de bevalling.

Thuis
Een gezonde zwangere met een ongestoord verlopende zwangerschap kan heel goed thuis bevallen. In Nederland zijn wij nog steeds koploper met 33% thuisbevallingen. De thuisbevalling zit in het basispakket en wordt helemaal vergoed.

Geboortecentrum
Als gezonde zwangere heb je ook de keus om in het geboortecentrum te bevallen. Een bevalling in het geboortecentrum zit niet in het basispakket, het is dus verstandig om vooraf te kijken wat de zorgverzekering vergoed en wat eventuele eigenkosten zijn. Heb je de voorkeur om in het geboortecentrum te bevallen neem dan in de zwangerschap hier vast een kijkje tijdens een van de voorlichtingsavonden.

Het ziekenhuis
Heb je een medische indicatie voor de bevalling, dan vind de bevalling plaats in het ziekenhuis onder leiding van een klinisch verloskundige of een gynaecoloog. De bevalling wordt dan in zijn geheel vergoed.

Voor een bevalling en voor het kraambed zijn er een aantal dingen nodig:

  • Klossen: een goede werkhoogte voor verloskundige en kraamverzorgster is tussen 70-90cm. Deze worden door de kraamzorg geleverd.
  • Ondersteek: worden ook door de kraamzorg geleverd.
  • Kraampakket; afhankelijk van je zorgverzekering krijg je deze na aanmelding van je zwangerschap van hen. Krijg je geen kraampakket vanuit je zorgverzekering vraag ons voor de mogelijkheden.

Voor een thuisbevalling is het een pre dat de kamer lekker warm is (23-25 graden celcius). Wanneer het moment daar is zullen wij zeggen of het verstandig is naar het ziekenhuis te gaan (voor een bevalling in het geboortecentrum) of om de kraamverzorgster te bellen.
Zorg dat je het matras beschermt d.m.v. een bedzeil. Zorg voor voldoende ruimte rond het bed.