Borstvoeding

Borstvoeding

Er is lang gedacht dat het niet uitmaakte of een baby met moedermelk of met kunstvoeding werd grootgebracht.

Uitgebreid onderzoek toont keer op keer aan dat borstvoeding wel degelijk verschilt van kunstvoeding en er superieur aan is. Moedermelk beschermt je baby tegen diverse allergische aandoeningen en infecties, ze bevordert de groei en de ontwikkeling van je baby optimaal. Daarnaast helpt borstvoeding de band tussen de moeder en haar baby te versterken. Bovendien heeft borstvoeding aantoonbare voordelen voor de moeder, zoals onder meer een sneller herstel van de baarmoeder.

Soms gaat het geven van borstvoeding vanzelf, maar het kan ook ook best moeizaam gaan. Voordat je die stralende moeder bent met een tevreden kind aan de borst, moet je soms door verschillende fasen heen. De baby is eigenlijk degene die het allemaal gaat doen en jij moet het hem gemakkelijk maken. Het is dus teamwerk. De baby volgt zijn instinct en jij moet weten wat van belang is bij borstvoeding. Dus weten hoe je houding moet zijn, waar je op moet letten, wat de tekenen zijn om te gaan voeden, etc. Dan kunnen jullie als een team samenwerken en wordt borstvoeding geven een plezierige ervaring.

Borstvoedingsavond

Het is goed om er van tevoren wat over te lezen of om een borstvoedingsavond bij te wonen. In het Gelreziekenhuis Apeldoorn (in samenwerking met Naviva kraamzorg, de verloskundigen in de regio Apeldoorn en Vereniging Borstvoeding Natuurlijk) wordt elke 2 maanden zo'n avond georganiseerd waarbij van alles rondom borstvoeding besproken wordt. Tijdens tweede of derde controle zullen wij dit met je bespreken en je de folder meegeven. Vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus gaat deze avond niet door!

Voor basisinformatie over borstvoeding geven is er een online magazine op de site van het voedingscentrum.

Het samenwerkingsverband tussen de verloskundige in Apeldoorn, het Gelre ziekenhuis Apeldoorn, Borstvoeding Natuurlijk en de kraamzorg heeft ook een protocol borstvoeding ontwikkeld. Dit protocol ligt in iedere kraamkamer in het ziekenhuis, de kraamverzorgsters zijn op de hoogte.

Begeleiden bij de borstvoeding

In de kraambedperiode zal de kraamverzorgende je begeleiden bij de borstvoeding. Zij zal proberen om de tijd die ze bij jullie is, zo in te delen dat ze zoveel mogelijk borstvoedingsmomenten zal meemaken en je dus ook zo goed mogelijk kan begeleiden. Soms lukt het niet zonder verdere hulp, daarom kunnen we een lactatiekundige inschakelen die helemaal gespecialiseerd is in problemen rondom de borstvoeding.

Verhuur kolf

Mocht de borstvoeding nog niet goed op gang zijn kan je gebaat zijn om te gaan kolven. Via de praktijk kan je een Ardo kolf huren of kopen. Vraag aan de verloskundige of assistente wat de mogelijkheden en kosten zijn. Tevens hebben we meerdere borstvoedingsproducten, zoals tepelhoedjes, tepelcreme, multimam en boezemvriendjes.