Overgewicht

Overgewicht

Door overgewicht is er een verminderde vruchtbaarheid. Overgewicht zelf geeft geen complicaties tijdens de zwangerschap. Overgewicht geeft wel meer risico op hoge bloeddruk en hoge suikertolerantie (voorstadia van diabetes mellitus= suikerziekte). De hoge bloeddruk en hoge suikertolerantie geven wel complicaties voor de ongeboren baby. Hoge bloeddruk zorgt vaak voor een groeiachterstand. Een te hoge bloeddruk kan ook voor jou schadelijk zijn. Je kunt dan een zwangerschapsvergiftiging of een HELLP ontwikkelen. Het HELLP-syndroom is een ernstige zwangerschapsvergiftiging met mogelijke beschadigingen van nieren, lever en hersenen tot gevolg.
Een gestoorde suikerhuishouding zorgt ervoor dat de baby gewend raakt aan hogere bloedsuikers, hierdoor kan het geboortegewicht toenemen. Na de geboorte kan de baby moeite hebben om zijn eigen bloedsuikers op peil te houden en dan moet hij worden opgenomen op de couveuze afdeling.

Ook de bevalling kan gecompliceerd worden door ernstig overgewicht.

Tijdens de zwangerschap is het niet raadzaam om een streng dieet te volgen, maar het overgewicht aanpakken voordat je zwanger bent, helpt complicaties te verminderen. Kijk ook eens op de site van voedingscentrum voor een gezond eetpatroon. Voor een steuntje in de rug en nog specifiekere tips wat voor jou de beste voedingsmiddelen zijn, kun je contact opnemen met diëtiste Rosella Berghuis. Controleer bij je zorgverzekeraar wat er vergoed wordt aan diëtiek.