Roken

Roken

Waarom kan je beter niet roken?
Roken is slecht voor de gezondheid, dat weet iedereen. Roken vermindert de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Je hebt een grotere kans op astma/bronchitis of longemfyseem op latere leeftijd. Ook is er een grotere kans dat je kanker en hart- en vaatproblemen zoals hoge bloeddruk krijgt. Ook voor je ongeboren kind is roken slecht.

Door het roken is er een slechtere doorbloeding van de placenta. Doordat er minder bloed naar je kindje gaat, krijgt hij/zij minder voedingstoffen en zuurstof. Daardoor is er een grotere kans op het ontstaan van een groeiachterstand. Een groeiachterstand is gevaarlijk voor je kindje. Is de groeiachterstand te groot dan heeft het kindje te weinig reserves om de bevalling goed aan te kunnen en kunnen er ernstige problemen optreden waardoor er blijvende hersenschade kan ontstaan of erger.

Een ander risico van roken is dat tijdens de zwangerschap de placenta voortijdig los kan laten met als gevolg dat je kindje komt te overlijden. Stoppen met roken voordat je zwanger bent is dus erg raadzaam. Het geeft niet alleen gezondheidswinst voor de baby, maar ook voor jou. Voor meer informatie en voor hulp bij stoppen kijk dan op rokeninfo.nl. Download de brochure hier.