Zwangerschap

Zwangerschap

De eerste stap is gezet. Ergens in je eileider heeft een bevruchting plaatsgevonden, je hormoonspiegel is daardoor veranderd en dat heb je teruggezien in de positieve zwangerschapstest. Gefeliciteerd!

De bevruchte eicel begint zich te delen en wordt door de trilharen in je eileider naar je baarmoeder gedreven. Daarin is nu een holte ontstaan, het slijmvlies is verdikt en vormt nu een perfecte plaats voor het embryo om zich in te nestelen. Misschien merk je al iets aan jezelf: misselijk, moe, gespannen borsten, wisselende stemming. Allemaal een reactie op de hormonen die nu door je lijf gieren.

Voeding en leefstijl

Om te zorgen dat het kind zich optimaal ontwikkeld is een gezonde voeding en leefstijl belangrijk. Hiernaast kan het slikken van een vitamine preperaat een goede aanvulling zijn.
Het advies vanuit de gezondheidsraad is dat iedere vrouw die zwanger wil worden of net zwanger is 0,4 milligram vitamine B11 gebruikt. Vitamine B11 is essentieel bij de celdeling. Als er een tekort aan vitamine B11 is vergroot dit de kans op een neuraalbuis defect (open ruggetje) bij je ongeboren kind. Vitamine B11 ook wel Foluimzuur (synthesische variant) of Folaat (natuurlijke variant) genoemd geeft het beste effect wanneer je minimaal 4 weken voor de conceptie begint. Vrouwen met een verhoogd risico op een neuraalbuis defect (eerder een kindje met een neuraalbuis deffect of gebruik van medicatie voor epilepsie) wordt geadviseerd om 5 milligram vitamine B11 te gebruiken.
Vitamine B11 komt ook voor in onze voeding, onder andere in granen, rijst, zuivel en groeneblad groentes.
In de zwangerschap is het belangrijk om te letten op welke voeding je eet. Sommige voeding bevat stoffen die je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap.Onze diëtiste, Rosella Berghuis, heeft een lijst samengesteld van welke voedingsmiddelen veilig zijn om te eten en welke je beter kunt laten staan.