Zwangerschap

Zwangerschap

De eerste stap is gezet. Ergens in je eileider heeft een bevruchting plaatsgevonden, je hormoonspiegel is daardoor veranderd en dat heb je teruggezien in de positieve zwangerschapstest. Gefeliciteerd!

De bevruchte eicel begint zich te delen en wordt door de trilharen in je eileider naar je baarmoeder gedreven. Daarin is nu een holte ontstaan, het slijmvlies is verdikt en vormt nu een perfecte plaats voor het embryo om zich in te nestelen. Misschien merk je al iets aan jezelf: misselijk, moe, gespannen borsten, wisselende stemming. Allemaal een reactie op de hormonen die nu door je lijf gieren.

Om te zorgen dat het embryo zich optimaal ontwikkeld is het slikken van foliumzuur en vitamine D op zijn plaats. Foliumzuur kun je kopen bij de drogist of apotheek zonder recept in de dosis 0.4 of 0.5 mg per tablet. De kans op een kindje met neuraalbuisdefect (open ruggetje) wordt hierdoor verkleind. Heb je eerder een kindje met een neuraalbuisdefect gehad of slik je medicijnen tegen epilepsie, dan is 5 mgr foliumzuur per dag aan te raden. Vitamine D kun je kopen bij de drogist of apotheek zonder recept. Het advies is om 10mg te gebruiken per dag. Je kunt overwegen dit via een multivitamine voor zwangeren in te nemen.